graviditet är ett vackert mirakel men i vissa fall är det bara helt förvirrande. Oavsett om du har varit nere på den här vägen innan eller om du nyligen försöker bli gravid, är det viktigt att förstå vad en kemisk graviditet är. Dessa ord låter skrämmande, jag vet, och för att vara sanningsenliga är de typ av. Till att börja med borde du förstå att tidiga missfall faktiskt är ganska vanliga och så många kvinnor går igenom dem och senare har friska barn.

Vad är en kemisk graviditet?

Det grundläggande

En kemisk graviditet eller biokemisk graviditet är ett missfall som sker mycket tidigt, före den femte graviditeten. Det är faktiskt så tidigt att ultraljud fortfarande inte kan upptäcka graviditeten. Emellertid kan ett graviditetstest ha upptäckt det eftersom nivåerna av humant chorioniskt gonadotropin (HCG) initialt är förhöjda. Många kvinnor vet inte ens att de är gravida när de upplever ett missfall så tidigt. Men oavsett detta, om du känner och upplever förlusten kan det vara oerhört förödande. Så ta hjärtmamma, även om kemiska graviditeter är ganska vanliga, de kan också vara mycket hårda för dig känslomässigt.

Fakta och statistik

Kemiska graviditeter står för 50 till 75 procent av alla missfall (Healthline)

Bara för att du hade ett falskt positivt graviditetstest innebär inte att du hade en kemisk graviditet, eftersom dessa kan hända av många skäl

Kemiska graviditeter inträffar vanligtvis på grund av kromosomavvikelser (ACOG)

När IVF inte lyckas resulterar det ofta i en kemisk graviditet

Att arbeta, träna, ha sex eller att ha tagit födelsekontroll orsakar inte graviditetsförlust (ACOG)

Avancerad moderålder, ett sköldkörteltillstånd eller koagulationsstörning kan sätta dig i högre risk för tidig missfall

Orsaker till en kemisk graviditet

Det finns ingen exakt orsak, och som vi sa innan kemiska graviditeter är ganska vanliga så du bör inte skylla på dig själv eller din partner. Nedan noteras några möjliga element för varför ett tidigt missfall kan ha inträffat.

Kromosomavvikelser- Detta är den vanligaste orsaken till tidig missfall. Många kvinnor fortsätter att bära ett friskt barn efter detta.

Hormonnivåer- Vissa hormoner måste vara närvarande på höga nivåer för att stödja utvecklingen av ett foster.

Felaktig implantation- Om det finns avvikelser i livmodern kan embryot inte implantera ordentligt. Fibroider är en vanlig orsak till detta och kan tas bort.

Låg vikt- kvinnor som ligger under vikt enligt deras BMI kan ha högre risk för missfall.

Vad du ska göra om du tror att du upplever en kemisk graviditet

Symtom

Vissa kvinnor har inga symtom alls, men för andra kan en kemisk graviditet känns som menstruation och involverar vaginal blödning.

Få din period efter ett positivt graviditetstest

Lätt fläckning (detta innebär inte alltid att du har haft en kemisk graviditet, så håll dig lugn, det kan vara implantationsblödning)

Menstruation som kramper

Se din läkare

Om du har haft ett positivt graviditetstest, borde du träffa din läkare. De kommer att kunna bekräfta din graviditet eller informera dig om varför du fick ett falskt positivt testresultat. Du borde omedelbart träffa din läkare om du tror att du har haft en kemisk graviditet, även om du inte hade tagit testet ännu.

Tänk på, vanligtvis krävs ingen fysisk behandling eftersom den är så tidigt. Efter en graviditetsförlust är den enda behandlingen du kan behöva vävnadsborttagning. När det gäller en tidig graviditetsförlust är detta osannolikt. Men din läkare kommer fortfarande att behöva se till att all vävnad har gått. Din OB/GYN kan också vara till hjälp för att hitta en mentalvårdspersonal om du eller din partner vill att någon ska prata med.

Håll hoppet efter en kemisk graviditet

Kemiska graviditeter är vanliga och är inte en indikation på att du inte kan bli gravid. Många kvinnor fortsätter att ha lyckliga, friska graviditeter. Läkare kommer ofta att se på detta som ett positivt, eftersom det är ett bevis på att du kan bli gravid. I själva verket kan du bli gravid så snart som två veckor efter din kemiska graviditet. Att veta allt detta gör inte alltid nödvändigtvis att må bättre, så prata öppet om dina känslor och påminn dig själv att det blir bättre. Det som är underförstått att vara, kommer att vara!

Så lika förödande som det är att gå igenom flera tidiga missfall är det ingen anledning till larm. Om du har haft tre i rad, kan din läkare skicka dig till en fertilitetsspecialist för att riktas ut eventuella medicinska problem. Denna specialist kommer att kunna rekommendera dig men ofta hittar de inga medicinska problem, och du kommer att kunna flytta framåt och bli gravid.

Om du har några frågor, vänligen lämna dem i kommentarerna eller kolla in Rookie Mothers Facebook -gruppen, där du hittar en stam av mödrar att be om råd!

Andra artiklar att kolla in:

Allt att veta om implantationskramper

Vad man inte ska äta när du är gravid – en snabbguide för nya mammor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *